HÖGA KUSTEN

FRILUFTSMÄSSA

LÖRDAG 31:A AUGUSTI 2024
FRILUFTSBYN, SKULEBERGET

Friluftsmässan som äger rum på Lördag den 31:a Augusti är en del av Friluftsfest som pågår mellan fredag och söndag. För att delta i allt som händer behöver du köpa ett festivalpass men det finns massor att göra för dig som vill komma förbi och kolla in friluftsprodukter, lyssna till inspirerande föreläsningar, kolla in Vattenskidshow och njuta av god mat. På kvällen samlas vi på FriluftsByns innergård med lägereldar och levande musik.

FRI ENTRÉ

Det är fri entré till Friluftsmässan där du kan träffa utställare, kolla på vattenskidshow, ta del av utvalda kurser och workshops, lyssna på inspirerande föreläsare och delta på kvällens festligheter med lägereldar och levande musik i FriluftsByn. Vill du ha tillgång till allt som händer köper du till ett festivalpass (fr 490 kr). Du får en bra överblick av allt som händer här: Program Friluftsfest »

TIDER LÖR 31/8

09:00: Yoga med Joyoga (fri entré, medtag matta eller liggunderlag)
10:00: Träning med S2B
10:00: Njutbara Naturupplevelser, föreläsning med Naturkompaniet
11:00 – 15:00:
Utställare + utvalda kurser och workshops.
11:30: Vattenskidshow med Käglorna
13:00 – 20:00: Inspirerande föreläsningar.
17:00: Vattenskidshow med Käglorna
17:00 – 23:00: Levande musik och lägereldsmys på FriluftsByns innergård samt utställare på Innergårdens Takterrasser.

UTSTÄLLARE

Lör: 11:00 – 15:00

Kom förbi och spana in friluftsutrustning hos utställarna på området.

Naturkompaniet

Kom förbi och kolla in utrustning för vandring – oavsett om du ska ut på ett längre äventyr eller introducera familjen till tältning. Naturkompaniet tar med lite olika tält så att ni kan krypa in och kika. Missa inte heller Naturkompaniets föreläsningar som pågår under dagen. Se mer info längre ner på sidan.

Melker Kayaks

Är du nyfiken på kajak? På plats finns Sveriges ledande producent av riktigt fina kajaker. Lär dig mer om de olika modellerna. Som besökare kan du få provpaddla lite om du vill testa och med Festivalpass kan du gå en grundkurs och få följa med på prova-på-paddling med guide.

Dalum

Kolla in Dalums stekhällar och många olika matlagningstillbehör. Då man fokuserat på lätt vikt är de smidiga att ta med ut på vardagsäventyren. Med Festivalpass kan du även gå en matlagningskurs.

Gränsfors Bruk

Gränsfors Bruk har tillverkat handsmidda yxor i mer än 100 år och har sedan dess blivit populära världen över. Gränsfors Bruk finns på plats på utställarytan där man visar upp sina olika typer av yxor. Med sig har man även en av sida smeder som kommer visa hur tillverkningen går till. Du med festivalpass kan även gå en kurs i yxhantering. 

Woolpower

Woolpower är en av få friluftsföretag som fortfarande tillverkar sina plagg i Sverige. Med bas i Östersund utvecklar och producerar de högkvalitativa ullplagg. Woolpower finns på plats och visar upp sina plagg och du får även chans att göra dina egna produkter av spillmaterial.

Maloja

På plast finns Maloja – klädesföretaget som tagit världen med storm! Namnet Maloja kommer av den lilla alpbyn i Schweiz som inspirerat till designen av kläder för en aktiv livsstil. Säg hej till trendiga funktionskläder som kombinerar hög kvalitet med en ung och fräsch stil.

Hörnells Outdoor

Hörnells Outdoor finns på plats med sina grillredskap, stekhällar och produkter för matlagning utomhus. I deras monter hittar du även kocken Tobias Andersson som bjuder på smakprover.

Bast

Basta var du vill med portabla bastus. Patrik som är återförsäljare finns på plats och självklart finns det även chans att basta!

Raketspisen

Kom och kolla in Sveriges enda ”rocket stove” som tillverkas här i Höga Kusten. Hans tar med både raketspisen och miniraketen.

Gå & Löpkliniken

Hos oss Gå & Löpkliniken hittar du skor, skoinlägg & tillbehör för alla tillfällen. De finns på plats och visar upp riktigt bra skor!

11:30 & 17:00
– VATTENSKIDSHOW

Käglorna bjuder på vattenskidshow för hela familjen. Efter showen kan ni som vill få en kort genomgång och därefter prova på att åka vattenskidor. Det här vill du inte missa!

Käglorna Vattenskidshow är en klubb med stolt historia. Den bildades 1967 och har gjort sig känd för sina shower i världsklass som framförts över hela landet med pyramider, hopp och akrobatik

Mellan 13:00 och 16:00 har du som vill prova på att åka Vattenskidor chansen. Den individuella kursen tar 15 minuter där du tras ut med båt och du får hjälp att komma igång. Pris: 
Med festivalpass: 100 kr
Besökare: 150 kr

ÖPPNA AKTIVITETER

Förutom utställarområdet och såklart området för mat och dryck finns det under Friluftsfest och Friluftsmässan ett antal aktiviteter som är öppna för alla. Här hittar du några som det bara är att dyka upp till:

Morgonyoga med Joyoga »

09:00 – 09:45. Ta med liggunderlag eller yogamatta och var med på morgonyogan med Joyoga.

Morgonträning med S2B »

10:00 – 10:45. Ta med tränigskläderna och haka på ett pass med gänget från S2B. Duschar finns på området.

Skapa av ull »

11:00 – 15:00. Slå dig ner och låt kreativiteten flöda tillsammans med Woolpower och gör din egen friluftspryl.

Äventyrsslinga

Eleverna på Naturguide Höga Kusten har satt samman en äventyrsslinga för äventyrliga barn.

Vandra »

Kombinera Friluftsmässan med att vandra Skuleberget eller varför inte vandra nya leden på Herrestaberget.

Minigolf

FriluftsByn har förmodligen Sveriges skevaste minigolfbana. Men den är i alla fall gratis för alla.

TILLÄGG

Med festivalpass kan du delta på fler aktiviteter, allt från grundkurs i kajak till utomhusmatlagning. Du kan köpa ett festivalpass för hela helgen (vuxen 690 kr, barn 290 kr ) eller för endast lördag (Vuxen: 490 kr, Barn 190 kr) . Du kan även om du vill bara lägga till enskilda kurser och workshops. För bästa översikt se Program Friluftsfest.

Grundkurs Kajak »

Lär dig grunderna och följ med på en provpaddling.
Festivalpass: Ingår.
Besökare: 500 kr

Utomhusmatlagning »

Tillsammans med Dalum lär vi oss hantera stekhäll.
Festivalpass: Ingår.
Besökare: 150 kr

Workshop Yxa »

Tillsammans med Gränsfors Bruk lär vi oss får ut mer av yxan.
Festivalpass: Ingår.
Besökare: 150 kr

Workshop Kniv & Eld »

Morakniv finns på plats och lär oss mer om kniv och eld.
Festivalpass: Ingår.
Besökare: 150 kr

Kanot »

Ta med barnen på en kortare tur i Gällstasjön
Festivalpass: Ingår
Besökare: 150 kr

Via Ferrata »

Välj någon av de fyra lederna till toppen av världsarvet.
Festivalpass: 195 kr
Besökare: 395 kr

INSPIRERANDE FÖREDRAG LÖRDAG

Oavsett om du har friluftspass eller bara tittar förbi som besökar till Friluftsmässan så är du välkommen att delta i någon av de kostnadsfria föredragen som sker under lördagen. Här kommer du få allt från overäderliga tips för friluftslivet till tankeställare. Klockan 19:00 får vi träffa bioaktuelle Mikael Lindnord som berättar om sin resa med hunden Arthur.

Magnus Svensson

Njutbara Naturupplevelser »

Visst är det härligt att ge sig ut i naturen - ett vandringsäventyr och varför inte övernatta för lite extra njut. Men visst finns det tips som gör naturen än mer njutbar. Jag tänkte dela med mig av lite tips kring klädsel, tält, sovsäck och mycket mer - och självklart finns det tid för frågor.

10:00 - 10:45: Så gör du vandringen mer njutbar
11:00 - 11:30: Äventyr med barn.
13:00 - 13:45: Så gör du vandringen mer njutbar

Hoppas vi ses!
Magnus

Fri Entré.

13:00 Sanna Svärd

Upptäck läkeväxternas värld

Jag ser fram emot att tillsammans glänta på dörren till läkeväxternas värld och se hur nära och lättillgängligt det finns växter som hjälper oss att stärka och läka våra kroppar.

Hoppas vi ses!
Sanna
Not without Nature

14:00 - Emelie Ritter

Back to the Roots

Emelie är grundare av det digitala coaching programmet "Back to the Roots" främst riktat till kvinnor som söker mer frihet och vill få ut mer av sin potential.

Under föreläsningen får vi ta del av det bästa från programmets lektioner och övningar som syftar till att återupptäcka våra värderingar och frigöra oss från begränsningar.

Fri Entré.

Lör 15:00 - Therése Furudal Hydén

Fuck it Listan

Fuck it-listan föddes som en motpol till osund prestation, ständig leverans och till effektivitet. För att varken hållbar hälsa eller genuin lycka bor där.

Jag upplevde att jag kände mig dränerad av yttre och inre krav, både på jobbet och hemma. Tänkte ibland att vad skönt det vore att vara en person som brydde sig mindre, som lät de tankarna ta mindre plats. Så kom jag på, att det ska jag bli. Fuck it-listan blev ett redskap på vägen.

Jag tänkte dela med mig av den listan och lite annat som jag tror kan vara bra att vi påminner oss om så jag hoppas att du som besöker på Friluftsfest, Friluftsmässan eller Nyfiken på Höga Kusten tittar förbi.

Therése

Fri Entré.

Lör 16:00 - Linda Hörnfeldt

Bli Platsoberoende

Drömmer du om att arbeta med din passion varifrån du vill?

När jag flyttade hem från Stockholm och köpte ett hus på landet gjorde jag i samma veva min business 100% digitaliserad. Där och då öppnade jag dörren till en helt ny livsstil.

Oavsett om du funderar på att testa dina vingar i liten skala eller är redo att satsa fullt ut, hoppas jag kunna inspirera dig genom att dela med mig av min resa och hur jag fann friheten att leva och arbeta på mina egna villkor.

Linda

Fri Entré.

Lör 19:00 - Mikael Lindnord

Från köttbulle till Hollywood

Oavsett vad du gör på lördag - se till att vara i FriluftsByn klockan 19:00 då vi får träffa multisportlegendaren Mikael Lindnord. 

Han kommer berättar den hjärtevärmande historien om hans första möte med hunden Arthur, och hur en enkel köttbulle vid matpausen förändrade allt. Deras resa har blivit en världsomspännande sensation och lett till filmen ”Arthur the King” med bland annat Mark Wahlberg som just nu går på bio.

Slå er ner med något gott i glasen och ta del av denna gripande och inspirerande historia.

GOD MAT, LEVANDE MUSIK & LÄGERELDAR

På kvällen träffas vi alla på FriluftsByns innergård. Det brukar bli några hundra personer och en sådär härligt mysig stämning. Levande musik, lägereldar och god mat och dryck. Det är klart som tusan man stannar kvar. Vill man stanna riktigt länge så ta med tältet eller boka en stuga.

Mat & Dryck »

Happenings »

Resa & Boende »

FriluftsByns Innergård bjuder på härlig stämning och här samlas allt från kompisgäng till barnfamiljer. Kvällarna brukar inledas med lugnare låtar innan tempot skruvas upp ju senare det blir. Vid 23:00 rundar vi av kvällen och flyttar in eventuell efterfest så de som ska upp tidigt på Söndag får en god natts sömn.

Nyfiken på Höga Kusten »

På området pågår även Nyfiken på Höga Kusten, en chans för dig att träffa några av regionens mest populära arbetsgivare. Är du sugen på att upptäcka några av de jobbmöjligheter som väntar här eller känner du någon som du tror skulle trivas – missa inte denna chans!

Vad är Friluftsmässan Höga Kusten?

Friluftsmässan hålls på Lördag den 31:a Augusti och är en del av festivalen Friluftsfest som pågår under fredag till söndag. Friluftsmässan är helt kostnadsfri och på plats finns utställare, vattenskidshow och inspirerande föreläsare.

Du kan även ta del av de öppna aktiviteterna. Vill du uppleva mer köper du ett festivalpass som ger dig tillgång till alla aktiviteter och workshops. Du kan även köpa till enskilda aktiviteter och kurser.

På kvällen samlas vi på FriluftsByns innergård med levande musik, lägereldar och god mat och dryck. 

Ja du hör ju –  ta med familjen / vännerna eller kom själv och upplev gemenskapen!

Hur tar jag mig till Friluftsfest?

Friluftsfest äger rum i FriluftsByn vid foten av Skuleberget. Det är skyltat från E4:an och du svänger av strax norr om Docksta.

Här hittar du mer information: 
Resa & Boende under Friluftsfest »

Hur blir jag partner till Friluftsfest och Friluftsmässan?

Klart du ska ta med dina friluftsprodukter eller tjänster och visa upp under Friluftsfest och Friluftsmässan. Här hittar du mer information:
Partner Friluftsfest & Friluftsmässan »